Recepty
Mátový koktejl MOJITO
Ingredience
- 1 lžička třtinového cukru
- 2 snítky čerstvé máty
- 2 lžíce grapefruitové šťávy
- 1 lžička citronové šťávy
NA OZDOBU
citron 2 snítky čerstvé máty
PODLE POTŘEBY
120 ml tonik, led
Postup
Na recept použijeme čerstvou mátu a citron, ze kterého vymačkáme trochu šťávy a zbytek nakrájíme na plátky.
Dvě snítky máty rozdrtíme ve sklenici s cukrem a naplníme ji ledem. Přilijeme grapefruitovou, citronovou šťávu a tonik. Mátový koktejl dobře zamícháme.
Mátový kokejtl ozdobíme zbývající mátou a plátky citronu.
Mátový sirup
Ingredience
- mátové listy 70 g
- voda 1/2 l
- štáva z citronu 1 ks
- cukr 1/2 kg
Postup
Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a přikryté necháme za občasného zamíchání 2 - 3 hodiny odstát.
Poté přecedíme, opět zahřejeme téměř k bodu varu, přidáme šťávu z citronu a plníme do lahví. Uchováváme v chladu a temnu.
Máta je známá svým povzbudivým účinkem na trávení, nechutenství a plynatost. Pomáhá jak při žaludečních, tak při žlučníkových potížích, prostě když „nám to netráví“. Má také příznivý vliv na imunitu vůbec a jako prevence proti nachlazení. Mátový sirup lze používat nejen na slazení běžných nápojů, ale je výborný i do nealko a alkoholických koktejlů.